teşekkürler
23 Aralık 2011 Cuma
15 Aralık 2011 Perşembe
12 Aralık 2011 Pazartesi
Varroa Sensitive Hygiene nedir
Varroa bulaşık larvaların kapağını söken arılar vardır. Bunlara Varroaya duyarlı hijyenik arılar denir. VSH arılar aynı zamanda Avrupa yavru çürüklüğü, kireç hastalığı, yumurta ve petek güvesi larvaları ve küçük kovan böceği içinde hijyenik davranış gösterir
2 Aralık 2011 Cuma
Arılarda Trake Akarı (Acarapis woodi rennie)
Trake Akarı (Acarapis woodi rennie)
Trake akarı (Acarapis woodi rennie) genellikle işçi arıların solunum sistemine yerleşen bir iç parazit akardır. Bazen ana arı ve erkek arılarda da görülebilir. Trake akarının dişisi ergin arının ilk göğüs gözeneğinden içeri girerek trake içerisine yerleşir ve yumurtalarını bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar trake duvarını ağızları ile delerek arının kanı ile beslenirler. Ergin akarın ömrü 30-40 gündür. Ölü arılarda 1-2 gün yaşayabilirler. Gelişmeleri için en uygun sıcaklık 34 °C’dir. En hızlı gelişimini kış boyunca kovan içinde devam ettirir. Kış sonunda yumurtası ve dışkılarıyla arının soluk borusunu iyice kirletmiş durumdadır. Erken ilkbaharda arı ilk uçuşa çıktığında ise, kovandan belli bir mesafe uzaklaştıktan sonra tıkanık soluk boruları nedeniyle yeterli hava alamaz ve kovandan uzak bir yerde ölür. Sağlıklı bir arının trakesi (soluk borusu) açık, soluk, şeffaf ve lekesiz olarak görüldüğü halde hastalıklı arılarda kahverengi lekeler, kabuklaşmalar ve bazen de akarın sayısına bağlı olarak siyah bir renk gözlenmektedir. Trake akarı ile bulaşık arılarda dikkati çeken en önemli belirti uçma yeteneğinin kaybolmasıdır.
Bulaşık arılar kovan yakınında yerde sürünerek hareket ederler. Soğuk havalarda kovan kenarında küçük kümeler oluştururlar. Kanatlar normal değildir ve sanki yerinden çıkmış gibi sarkıktır. Arılar küçük ot ve benzeri bitki parçalarına tutunmaya çalışırlar. Karın şişkin durumdadır. Trake akarı ile bulaşık bu arılarda görülen belirtiler nosema, pestisit zehirlenmeleri ve arılarda paralize yol açan diğer hastalık belirtilerine benzer. Bu nedenle, kesin teşhis hastalıklı arılar laboratuvarda incelendikten sonra verilmelidir. Akar, genellikle solunum borusunda olduğu için mutlaka etki maddesi bromoproplate olan fumigant ilaçlar kullanılmalıdır.
28 Kasım 2011 Pazartesi
22 Kasım 2011 Salı
Arı Sütü Üretim Döngüsü [Royal jelly production cycle]
Döngüyü izlemek için : www.dorukari.com/ari_sutu_dngs.htm
19 Kasım 2011 Cumartesi
Buckfast Ana Arılar Geldi
2 Kasım 2011 Çarşamba
27 Ekim 2011 Perşembe
24 Ekim 2011 Pazartesi
Varroalı arılarda ömür uzunluğu
OBSERVATIONS ON THE LIFESPAN OF VARROA
INFESTED HONEY BEE WORKERS
VARROA İLE BULAŞIK İŞÇİ BAL ARILARINDA ÖMÜR UZUNLUĞU KONUSUNDA
GÖZLEMLER
İbrahim Çakmak*, Charles I. Abramson**, Selvinar S. Çakmak***,
Harrington Wells****
Özet: Bu çalışmanın amacı Varroa ile yüksek derecede bulaşık kış dönemi işçi bal arılarında ömür uzunluğunun belirlenmesidir. Varroa ile bulaşık kolonilerden yavru alanından alınan genç işçi arılar Varroa tedavisinden sonra bir çerçevelik gözlem kovanlarına aktarılmıştır.
Bulgular yüksek seviyede Varroa ile bulaşık kovanlardan alınan arılarda ömür uzunluğunun düştüğünü göstermektedir. Arıların Varroa tedavisinden sonra normal görünseler bile Varroa ile uzun süren temasları neticesinde ömür uzunluğunun kısaldığı görülmektedir.
yazının orjinali için:
14 Ekim 2011 Cuma
Ana arılar
VSH (VARROA SENSİTİVİTE HIJYENIK)---------- RUSSAIN
CORDOVAN (İNCE DERİ) ------------------------KARNİYOL
10 Ekim 2011 Pazartesi
3 Ekim 2011 Pazartesi
1 Eylül 2011 Perşembe
27 Ağustos 2011 Cumartesi
İtalyan Damızlık Ana Arım ve Kendi Yavruları
Almanya'dan aldığım yeni damızlıklardan Apis Mellifera Ligustica (italyan ırkı) yeni kovanında
[Almanyada kod adı
SMR x ABD Ligustica |
24 Ağustos 2011 Çarşamba
Kara Kovan Balım [Comb Honey]
Sectionlara ürettiğim kara kovan balından bazıları [Kesinlikle şeker yok. Şeker olsaydı renk kar gibi beyaz olurdu. Görünen boşluklarda olmazdı.]
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)