Sayın Selahattin Güney'in TV proğramından sonra [Ballı Baba]araştırıp bulduğum engerek otu resimleri. Çevremizde çok sayıda varlar. Ama isimlerini bilmiyoruz. İlkbaharda orjinal resimleri yayınlayacağım.
Ve bir alıntı.
"Bu bitkiye ait 27 tür vardır. Ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Engerek otunun boyu 30 ile 50 cm arasında olup çok yıllık bir bitkidir. Özellikle yol kenarlarında yaygın olarak görülür ve yaprakları tüylüdür. Çiçekleri leylak mavisidir ve güzelliği ile arıların dikkatini çekmektedir. Engerek otu Mayıs ayından Ekim ayına kadar çiçekli kalabilir. Ülkemizde Kırklareli, İstanbul, Bursa, Bolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Erzurum, Çorum ve Ankara'da yaygın olarak bulunur. Engerek otu önemli bir nektar kaynağıdır. Bu bitkiden üretilen bal kaliteli olup geç kristalize olur. Balın rengi açık sarıdır ve çok güzel aromaya sahiptir. Bir hektar engerek otu ekili alandan 300-400 kg bal alınması mümkündür. " 1 hektar = 10 dekar
Nedense güzellikleri hep uzaklarda arıyoruz. Örneğin Fezalya (arı otu) bitkisi üzerine yapılan çalışma ve reklamlar. Niçin engerek otu için yapılmaz. Veya yapıldıda bizlermi bilmiyoruz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder