12 Haziran 2010 Cumartesi

Koloni Çoğaltma


Yeni koloni yapmak için temiz kovanlara 2 kapak 1 yavrulu çerçeve koyuyoruz. Anasız yeni kovana koyacağımız yumurtlayan genç anayı çiftleştirme kovanından alıyoruz.


Biraz daha güzelleşsin diye yılın moda rengiyle boyuyoruz. Ana arıyı üzmeden vücudunu bala bulayıp yeni kovanda yavrulu alana bırakıyoruz. İlk başta anaya saldırmak isteyen işçi balla karşılasınca anayı temizlemeye başlıyor. Bu arada anaya alışıyor. İşçi mutlaka anayı öldürmek isterse o arıyı etkisiz hale getiriyoruz. Veya peteği hafifçe sallayıp yaşlı işçileri petekten uzaklaştırıyoruz. Genç işçiler hemen yeni anaya merhaba diyorlar.


Kem gözlerden korumak için üzerine tel kafes örtüyoruz. Kafesin üzerine yine biraz bal bulaştırıyoruz. Balın kafesin içindeki arıların özellikle de ana arının üzerine damlamasına özen gösteriyoruz.


Analı çerçeveyi yerine koyuyoruz. İki gece sonra kafesi almak istediğimizde ananın kafesten çıktığını ve/veya kafes içinde yumurtladığını görüyoruz. Kafesi alıp biraz ana arıyı gözlüyoruz. İşçi arılar ana arıya saldırmıyorsa işler yolunda demektir.
Yeni kovanınız güçlü bal verimi bol olsun.

1 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Güzel bir anlatım olmuş.Teşekkürler...