24 Aralık 2008 Çarşamba

Hangisi?

Çocukluğumuzda pamuğu sıraya mı ekelim yoksa eski usulde olduğu gibi serpme mi ekelim tartışması yapılırdı. Serpme ekimi isteyenlerin gerekçeleri sıra aralarının boş kalacağı ve verimin azalacağı idi. Zamanla öyle olmadığı anlaşıldı.

Arı beslemede kendi yaptığımız şeker şurubumu nu yoksa hazır arı yemlerini mi kullanalım? 50 kovanı olan bir arıcı şöyle düşünebilir. 50 kg. şeker alırım yaklaşık 100 YTL veririm. 100 litrede su koyarım. 50 kovana üçer litre veririm doya doya yesinler. Aynı paraya yaklaşık 40 kg. hazır arı yemi alırım. Kovan başına 1 kg.dan az düşer. Zararda gibi görünüyorum. Gerçekten böyle mi? Acaba 3 litre şeker şurubu yiyen kovan ve 1 kg. hazır arı yemi yiyen kovan bize ne döndürüyor? Koloni perfonması nasıl değişiyor? Bilen var mı?

2 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Bu durum kuru madde miktarı ile ölçülür.1 kg hazır şerbetda 0,6 kg kuru madde olduğunu sanıyorum.öyle duymuştum.1kg şeker ve 1kg suyu karıştırırsak 1,7 litre olur.Ancak şöyle yapmak en güzeli ve doğrusu.5o kg şeker ve 40 kg su alırsak kaliteli ve koyu kıvamlı bir besleme yemi hazırlamış oluruz.kaç litre olur derseniz tam bilemiyorum ama 40 kg garanti.kg fiatı 2,5 tl.Kuru madde miktarı litrede 1kg net var.Bunu tartarik asit ilave ederek 20 dakika kaynatacaksın.Al sana harika bir invert şurup Cengiz.Kalitesi Garanti.Fiatı ucuz.Böyle bir hazır şurubun 20 litresi 45 tl.Ancak kuru maddesi bizim hazırladığımızın yarısı..

cengizbahar dedi ki...

İlhami bey;
Gönderdiğiniz iki yorumda yayınlanma sırasında kayboldu. Tekrar gönderirseniz sevinirim. Kolay gelsin.