2 Ocak 2009 Cuma

Konuşmak ya da

Konuşmak ya da konuşamamak
Bir konuda farklı görüşler belirtmek için bir araya geldiğimizde kıyamet kopuyor. Tartışma dozu giderek artıyor.
Bir zamanlar bir öldürme haberi okumuştum. Farklı müteahhitlerde çalışan iki işçiden biri tartışma sonucu diğeri tarafından öldürülmüştü. Tartışma konusu ise :" Benim patron iyidir , hayır benim patron iyidir."
Bilim insanları arasında da farklı görüşler olur. Ama iş bu boyuta varmaz. Geçmişte Fransız bilim adamı Pastör ile diğer bilim insanları arasında canlıların oluşumu konusunda sert tartışmalar olmuş. Örneğin bazı bilim insanları [komik gelecek ama] buğday tanesi ve kirli çarşaf parçalarının bir araya gelmesinden farelerin oluştuğunu, bazıları da kokmuş etten larvaların (kurtçukların) oluştuğunu iddia etmişler. Tartışmalar içinden çıkılmaz bir hal alınca Bilim Kurulu oluşturulmuş. Bilim Kurulu kimin haklı olduğuna değilde; sonuca ulaşmak için kontrollü gözlem ve deney yapılmasının gerektiğine karar vermiş.
Kıssadan hisse: Elbette gözlemlerimizi yayınlıyacağız.Sonuçlarını tartışacağız. Ama doğruluğuna bilim karar verecek. Bilim bu konuda ne diyor diye araştıracağız. Her zamanda karşımızdakinin düşüncesine saygı duyacağız. Doğru düşünce yaşar. Yanlış düşünce kaybolur.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Cengiz bey en mükemmel fikir insanların fikirlerini söyleyerek oluşan, herkesin benimsediği fikirdir.Hergün yapılan deneylerden bilimadamlarının biraraya gelerek çalışmasından,sahadaki insanların çalışmalarından ve bu fikirlerin harmanlanmasından ne güzel buluşlar meydana çıkıyor,yüce dinimiz diyorki sizin iki gününüz aynıysa zarardasınız.Demekki araştıracağız tartışacağız doğruyu bulmaya çalışacağız.Saygılarımla